Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kullancsok és a bolhák elleni védekezés


 KépA kutyák életének megkeserítői a kullancsok és a bolhák igazi paraziták, mivel életben maradásuk, szaporodásuk "gazdaállatfüggő". Éles szájszerveikkel fájdalmas, viszkető sebeket ejtenek a bőrön, hogy vérhez jussanak és közben nyálukkal különféle kórokozókkal fertőzik meg a "véradót".
A kullancsok veszélyesebbek, mint a bolhák!


A legtöbb kutyatulajdonos azért harcol a kullancsok ellen, mert nem bírja elviselni a kutyán "hízó" kullancsok kellemetlen látványát. Pedig ennél sokkal fontosabb szempont a kutya életének védelme, ugyanis a kullancsok gyakran - mint köztigazdák - súlyos, halálos betegségek hordozói, terjesztői. A bolhák által terjesztett fertőzések csak enyhébb kimenetelűek.
A fertőzött kullancs nem csak a kutyára, de sok esetben köztigazdaként az emberre is veszélyes lehet.
A kullancsok, annak ellenére, hogy a vérszívást követően tekintélyes méretűre híznak, mégis gyakran maradnak észrevétlenek az állat szőrzetében, látogatásukra már csak a betegségek jelentkezéséből lehet következtetni.

 

Milyen kullancsfajokkal találkozhatunk hazánkban?
Kép Hazánkban három kullancsfaj játszik fontos szerepet a fertőzések terjesztésében:

Az Ixodes Ricinus Európában a leggyakrabban előforduló kullancsfaj. Életciklusuk 1,5-2 év.
A Lyme-borrelliózis terjesztésében játszik szerepet.
A Dermacentor Reticulatus a második leggyakoribb kullancs hazánkban a kutyákon. Kedveli a füves-bokros, szikes talajú területeket. Kutyán ezért lábvégeken, ujjak között telepedik meg és folytat vérszívást. Életciklusa 1-2 év. A babesiosis kialakulásában játszik fontos szerepet.
A Rhipicephalus Sanguineus a mediterrán vidékről népesítette be egész Európát. Hazánkban kisebb a jelentősége. Kutyákon világszerte a leggyakoribb, barna kullancsnak is hívják. Életciklusa 3-6 hónap. A babesiosis kialakulásában játszik fontos szerepet.

 

Miért óvjuk kutyánkat a kullancsok által terjesztett babesiosistól?
Mert a kullancsok nyálával a kutya vérébe jutott Babesia Canis nevű vér-parazita kártétele nagyon súlyos. A szaporodásának eredményeként kirajzó utódok a vörös vérsejteket károsítják, az állat anémiás (vérszegény) lesz. A folyamatot kísérő tünetek ijesztőek, a betegség lefolyása gyors beavatkozás hiányában végzetes.

Hol lehet kullancsokra számítani?
Kint a természetben, a magas fűvel borított réteken, ligetekben, bozótos területeken, erdőkben fordulnak elő.
Természetesen az állat életmódja nagymértékben meghatározza a fertőzés valószínűségét, hiszen a vadászkutyák, vagy a kint tartott őrzõkutyák nagyobb eséllyel találkoznak vérszívójukkal. Városokban a parkok és kertek jelenthetnek veszélyt.

 

Mit tehetek kutyám védelmében?
Nem elég elpusztítani a kullancsokat a kutyán, a védekezés célja megakadályozni az állaton a kullancsok megtelepedését, megelőzni a vérszívás során bekövetkező fertőzést.
A betegség megelőzésének biztos (szinte 100%-os) módja a megelőző védő-oltás sorozat (aktív immunizálás). Sajnos
nem minden kullancs által terjesztett betegség ellen van védőoltás. Léteznek emellett riasztószerek is. Ezzel kapcsolatban kérjük ki állatorvosunk ajánlását, véleményét!

 

Hogyan távolítsuk el a kullancsot kutyánkból?
A kullancs rendkívül veszélyes lehet kedvencünkre, főleg, ha egy fertőzött egyed csípi meg. A kullancsokat minden esetben el kell távolítani az állat testéből, kézzel vagy kullancskiszedő kanállal.
A parazita eltávolítás módjára nincs egyértelműen jó módszer. A lényeg, hogy lehetőleg ne nyomjuk össze a rovar potrohát! Így nem "fecskendezzük" magunkba, vagy háziállatunkba annak tartalmát. Érdemes szakemberre (orvosra) bízni az eltávolítást!
Ha a csípés után bágyadt, lázas lesz a kutya és időben orvoshoz kerül, akkor antibiotikummokkal, injekciós kezelésekkel meggyógyítható.

 
Mikor kezeljünk?
Kullancs ellen: A kullancsok szinte egész évben fenyegető veszélyt jelentenek, de legaktívabbak a tavaszi (március-június) és őszi (szeptember-október) hónapokban. A nyári forró időszakot nyugalmi állapotban töltik, mivel a kiszáradásra, direkt napsugárzásra a legérzékenyebbek, ugyanakkor, mivel nagyon szívósak a téli hónapokban, a legnagyobb fagyok idején is előfordulhat, hogy kullancsot találunk a kutyán.
o Ajánlatos a kutya kezelését már a tavaszi és őszi kullancs szezon indulása előtt elvégezni.
o Az év első kezelését a tavaszi fagyok megszűntekor kezdjük.
o A folyamatos védelem érdekében a fent említett, fertőzött területeken a kezeléseket havonta egyszer ismételni kell.

 

Bolhák ellen: 
Kép A bolhák a legmelegebb nyári hónapokban szaporodnak a legnagyobb intenzitással. Havi egyszeri kezeléssel egész nyárra bolhamentességet biztosíthatunk kedvencünknek.

 

 

 

 

Forrás: http://www.vitavet.hu