Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Iskolánkban tanuló kutyákról fajtaleírások:

 

 

Airdale Terrier

Az airedale nagyon intelligens és alkalmazkodó fajta. Lakásban és kertben egyaránt jól érzi magát, de a legboldogabb mindig gazdája közelében lesz. Soha ne kössük láncra, ez az érzékeny fajta a láncon tartást megsínyli. Jól képezhető, következetes de gyengéd bánásmódot igényel.

A fejlődésben lévő kutyát ízületeinek védelme érdekében ne kényszerítsük több mozgásra, mint amennyit magától igényel. Ugyanebből az okból kifolyólag az akadályugrásokat és az agility kiképzést is halasszuk el legalább a kutya 1 éves koráig.

Lakásban tartott kutyánál elengedhetetlen felnőtt korban is a napi minimum 3-szori séta, amelyből egyet próbáljunk meg legalább 1 órásra tervezni ahol a kutya póráz nélkül szabadon kifuthatja magát. Kölyökkorban a szobatisztaságra történő szoktatás alatt ajánlott a kutyát 2-3 óránként szabadba vinni. Fontos, hogy a kertben tartott kutyák is igénylik a kerten kívüli sétát, ahol új szagokat és új élményeket fedezhetnek fel.

Az airedale terrier szőre szigorúan trimmelendő. Nyírással nem csak a szőr minőségét tesszük tönkre, hanem a kutyának is kellemetlenséget okozunk hiszen a nyírással az elhalt szőröket a szőrtüszőbe belenyírjuk míg trimmeléskor azokat eltávolítjuk így helyet engedünk az új szőr növekedésének. Természetesen egy idős vagy beteg kutyát kíméljünk meg a trimmelés fáradalmaitól.

Otthoni ápolásra csak fémből készült eszközöket használjunk, mint például a fémfésű és a drótkefe. A műanyag eszközöktől a kutya szőre elektromosan töltődik, és töredezetté válik. Kutyánk szőrét legalább havonta egyszer alaposan keféljük át, így nem fog összecsomósodni és a kutya bőrének a szőrtakaró alatti szellőzését is biztosítjuk. Szakállát hetente egyszer nedves ruhával töröljük át, az esetleg bennragadt ételmaradékot, faágakat stb. távolítsuk el. Rendszeresen ellenőrizzük nem szorult-e idegen anyag a talppárnák közé. Nyáron ajánlatos a lágy testrészeket toklász miatt átvizsgálni. A még csak hegyével befúródott toklászt magunk is kihúzhatjuk óvatosan, a mélyebben fekvő toklász eltávolítását bízzuk állatorvosra. Kiállítás előtt mindenképpen ajánlatos hozzáértő kutyakozmetikust felkeresni.

 
Argentin dog

Ez az Argentínából származó kutyafajta egy igen alaposan átgondoltan „összerakott” kutya. Körülbelül tíz fajtát kevertek össze annak érdekében, hogy egy tökéletes vadászkutyát hozzanak létre a nagyvadak elejtésére. Ezek közül a három legfontosabb talán a cordobai masztiff (erő és testfelépítés), a bullterrier (játékosság és tanulékonyság) és a pireneusi masztiff (szín és a mérsékelt időjárásnak való ellenállás), de ezek mellett még sok más fajtát is felhasználtak, mint pl. pointert, bordeuax-i dogot, ír farkaskutyát, német dogot. Tökéletes puma-, jaguár- és vaddisznóvadászként tartják számon, hiszen atletikus, de hatalmas teste képessé teszi a nála nagyobb termetű vadak leterítésére is. Nagytermetű kutya, szőre rövid és durva, színe fehér, esetenként egy-két fekete folttal. Energikus, vidám természetű,  a családjához nagyon ragaszkodó, szereti a gyerekeket, azonban -megfelelő fiatalkori szocializáció nélkül- más kutyákkal meglehetősen agresszív. Igen intelligens fajta, egy tapasztaltabb, karizmatikus gazda csodákat művelhet vele. Kiváló munkakutya válhat belőle, különféle felhasználási területei egyre csak szélesednek. Amerikában egyre elterjedtebb nyomkereső-, kábítószerkereső- és rendőrkutyaként, míg Argentínában ma is az eredeti feladatkörében használják.


 Bull terrier

Aki látott már német juhászt dolgozni és elhatározta, hogy egy hasonló temperamentumú kutyát választ, annak nem való bullterrier. Ez a kutya sokkal több annál, mintsem hogy végrehajtsa a gazda által kiadott parancsokat csupán az ,,okos vagy” elismerésért. Ez a fajta olyan gazdát igényel, akinek rengeteg türelme van (akkor sem mond le dolgok megtanításáról, ha már másfél-két éve nem sikerül), következetes (nincs ,,na jó most az egyszer”). Másrészről igen könnyen tanul, nagyon gyors felfogású, aktív, azonban a szélsőségeket nem igazán kedveli (nagy melegben inkább az árnyék, mintsem a gazda társaságát keresi, a mínuszok idején pedig ne várjuk el tőle, hogy túl sokáig helyben marad). Semelyik másik fajtához nem hasonlítható, hiszen olyan összetett lélek, amilyen csak egy terrier lehet. Előfordul, hogy megsértődik, van olyan is mikor felhergeli magát (noha soha nem válik veszélyessé), ugyanakkor még soha nem láttam ennyire bújós kutyát (mindig keresi gazdája ölét, amibe ha beleveti magát képes órákon át szunyókálni). Azért sem vethető össze a juhászkutyák többségével, mert nem teljesíti feltétel nélkül gazdája kívánságát, ha nem látja belőle saját hasznát. Ezért mindig kell valami motiváló eszköz (habár ez minden kutyánál javasolt). Játékosságával általában nincs probléma, az apportkészségével azért akad némi, ugyanis szívesen megfogja a tárgyakat, csak a gazdának nem mindig hajlandó visszavinni. Aki esetleg agilityhez keres kutyát, annak erősen tudom ajánlani a bullterriert, mert imádja az akadályokat bevenni, hatalmasakat képes ugrani és a gyorsasága sem utolsó.


Francia bulldog

A francia bulldog igen korán kedvenccé avanzsált, és ezen státusa csak erősödött az idők folyamán. Ez teljességgel érthető is, hiszen igen eredeti, bár egyesek szerint korántsem előnyös külsejéhez rendkívül kellemes jellem társul, ami többnyire a fajta mellé állítja az optikai valóság hatására elbizonytalanodókat.

A csöppnyi bulldog első és egyik legmarkánsabb szexepilje a tekintélyes távolságon átívelő fülei közé ékelődött bulldogábrázata, vagy inkább arca.  Különösen kifejező mimikával rendelkezik. Hol bölcsen elgondolkozó, hol búbánatos, legtöbbször azonban vidáman nevető arckifejezése az aktuális érzelmi állapotának megfelelően barázdákba rendeződő ráncoknak, a jelentőségteljes fülmozgatásnak és a mesterien hatásvadász módon adagolt szusszantásoknak köszönhető.  Persze a fizika és saját teste korlátait nem tudja túlszárnyalni, ezért aktív, sportos életmódot folytató emberek számára nem lesz ideális partner, noha lelkesedése, bulldogos elszántsága és önérzete időnként pótolja alkatbeli hiányosságait.  Mindemellett kényelemszerető mivolta hamar megmutatkozik, egy kanapé vagy párna közelében. Ilyenkor rekordsebességgel megtalálja a számára legmegfelelőbb pihenőalkalmatosságot, ahol aztán hosszasan lustálkodva elmélkedik az élet dolgain…

Világnézete játssz és szeress! Szeretteihez sziklaszilárdan ragaszkodó, végtelenül családcentrikus kis jószág, mindig kapható némi bolondozásra, mókára. A gyermekeket kifejezetten kedveli, és abban a szerencsés helyzetben van, hogy masszív felépítése miatt a gyűrődést jól viseli, hisz még a legvásottabb lurkók is előbb tesznek kárt egy kugligolyóban, mint benne.

Éberségét semmi sem kerülheti el (kivéve persze, ha nem pont a díványon húzza a lóbőrt), és az idegent a rá jellemző lelkesedéssel jelzi, ami azonban inkább barátkozásra való invitálás, mint komoly házőrzési szándék.  Az aprócska bulldog alapvetően barátságos természete nemcsak az emberekre terjed ki. A környezetében fellelhető összes élőlénnyel szemben jóindulatúan viselkedik, gyökereit tekintve nem kifejezetten kertbe való eb, s bár jó néven veszi, ha lehetősége van naponta egy kis hancúrozásra a szabadban, alaphelyzetből mégis vérbeli lakáskutya.

A legtöbb francia bulldog egyéniségéből fakadóan nagyszerűen megállja a helyét a „stand up comedy” műfajában, és egész estét betöltő showműsorral képes szórakoztatni szeretteit. Eredendően nem a kutyaiskolák sztárja, mivel többre becsüli a született tehetségből fakadó bolondozást, mint a feladatok parancsra történő precíz végrehajtását. Ezzel együtt léteznek engedelmes szintig jutó, vagy agilityző francia bulldogok is, de nyugodtan állíthatjuk, ők azok a kivételek, akik erősítik azt a bizonyos szabályt…

Szokás a bulldogokat (elsősorban az angol bulldogot, de a franciát is) úgymond „állatorvosi lóként”, mintegy anatómiai torzszülöttként emlegetni, mondván: „lám, mire képes az ember, ha saját kénye-kedve szerint beleavatkozik a természetbe”. 

A francia bulldog szinte állandóan hallható szuszogása fajtajellegzetesség, de a gyűrt archoz olykor túl szűk orrnyílások társulnak, melyek nehézlégzéshez, hortyogáshoz, szörcsögéshez vezetnek. Noha ennek köszönhetően egynémely francia bulldog lendkerekes autóhoz hasonló, berregő hang kiadására képes, az ezáltal keltett állandó derültség azonban nem feltétlenül teszi könnyebbé számára a lélegzetvételt. Ugyancsak jelentős méretű kobakja, valamint rövid, keskeny törzse miatt a fajta jellemzően nehezen ellő: a szukák közel 90%-a császármetszéssel hozza világra utódait.

Amennyiben a kicsiny bulldog egészséges szülők gyermekeként látja meg a napvilágot, nem kell fülkupírozási vagy farokkurtítási tortúrákon túlesnie, ugyanis „radarja” körülbelül négy hetes korától mindenféle mesterséges beavatkozás nélkül is „vételi pozícióba emelkedik”, farka pedig „gyárilag” rövidre szabott.

 

 

 

 

Golden Retriever

Intelligens
Kitűnő vadászkutya
Játékos,
Nem agresszív, nem ideges
Engedelmes, könnyen és szívesen tanul
Remek vakvezető és kábítószer kereső
Szorgalmas, gyors, imád úszni
Gyermekszerető
Külleme szép és előkelő

A Retrievert 1903-ban regisztrálta az Angol Kennel Club, ebben az időben a Golden és a Flat Coated Retriever hivatalosan egy fajta volt. 1911-ig kellett várni ahhoz, hogy megvalósuljon e két fajta különválása. Végül 1913-ban ismerték el a Golden Retriever-t, mint önálló fajtát.

Az igaz történet szerint a Golden Retriever kialakulása a XIX. század közepén kezdődött. Lord Tweedmouth áldozatos tenyésztői munkájával egy életművet alkotott, a Golden Retrievert. 1865-ben beszerzett egy sárga retrievert, mely egy fekete Wavy Coated Retriever alomból származott. 1868-ban ezt a kutyát keresztezte egy májszínű Tweed Water Spaniel-el. Az első alomban 4 kölyök született, melyek a fajta kialakulásának alapjait képezték. Mivel a lord vérbeli vadász volt, így ezeket a kutyákat olyan fajtákkal keresztezte, akik nagyon jó vadászképességgel rendelkeztek.

A Golden Retriever alakítói egy olyan kutyát akartak „aki” a lelőtt vadat felkutatja és behozza a vadásznak.  Nem ismer akadályt, legyen az, sűrű bozótos, vagy erdő, akár víz. A mai napig ezek a képességek megmaradtak benne. Sokan hiszik, hogy ezeknek köszönhetően a Golden Retriever már úgy születik, hogy bármilyen előzetes képzés nélkül is tudja a dolgát.

Egy Golden Retrievert már 6-7 hónapos korától kezdve lehet kiképzésekre vinni, ahol megtanul engedelmeskedni és ahol előcsalogatják belőle rendkívüli vadász képességeit. A Golden Retriever akkor a legbüszkébb, ha átadhatja a gazdájának a vadat. Hősnek érzi magát, mert megtalálta és behozta. Rendkívül puha fogása van, akár tojást is képes apportírozni, anélkül, hogy megsértené. Ha a vadászat ütközik elveinkkel, vagy lehetőségeinkkel, számtalan más terület van, ahol kutyánk az engedelmesség alapjait megtanulhatja, kipróbálhatja az agility-t, megismerkedhet más kutyákkal. Tanítják őket vakvezetésre, kábítószer-keresésre, mozgás- és lelkisérültek segítésére A Golden Retriever nem alkalmas őrző-védő munkára!

Az apportírozásra való hajlam már kölyökkorban megnyilvánul: összegyűjti kedvenc játékait és odaviszi őket a gazdájához, akinek addig bohóckodik, míg egy mosolyt ki nem csal tőle, és ezek után már teljes hévvel játszanak. Lágy harapásával, még a játékaira is rendkívül vigyáz, és a labdája, akár hosszú éveken keresztül is megmarad.

A Golden Retriever, akárcsak a szetterek, spánielek és még sok más fajta, családi kutya is. Nyugodt, figyelmes, intelligens és tanulékony. Kimondottan gyermekszerető, türelmes és sohasem agresszív. A gyerekek állandó és fáradhatatlan játszótársa. Nagyon ragaszkodik hozzájuk. Szüksége van a gazdája közelségére. Ne tartsuk kennelben.


Magyar vizsla

Közepes méretű, elegáns megjelenésű, könnyed felépítésű mindenes vadászkutya. Sima- vagy drótszőrű, színe zsemlebarna. A vizslák között a legsokoldalúbbnak tartják, amely egyedül végzi el a pointerek, szetterek és a többi vadászkutya munkáját, szóval igazi mindenes. Egyszerre vadászkutya, a család kedvence és a gyerekek játszópajtása, hiszen intelligenciája, alkalmazkodóképessége minderre alkalmassá teszi. Nyugodt, jóindulatú, érzékeny, a durva bánásmódot nehezen viseli, de a szerető gazdának a csillagokat is lehozná az égről. Jellemző tulajdonsága a kiváló orr, a szilárd és figuratív vadmegállás, a kiváló elhozási hajlam, a csapakövetési készség és a vízszeretet. Rendkívül könnyen tanítható, de házőrzőnek nem alkalmas: a besurranót éppúgy körülrajongja, mint a közeli barátot. A drótszőrű magyar vizslával szemben a rövidszőrű inkább alkalmas lakásban tartásra, igazi "kanapéspecialista", sőt télen rövid szőrzete nem is nyújt mindig megfelelő védelmet a metsző hideg ellen.

 


Német dog - a kutyák Apollója

Nézzük először a fajta nevét, hogy mit is takar a „Német dog” elnevezés. Származását vitatják, van, aki a kutyát német dog néven ismeri és van, aki dán dog néven nevezi. Mindkét név alatt ugyanazt a fajtát értjük. Az FCI (Nemzetközi Kinológiai Szövetség) álláspontja szerint, hivatalosan a „németeké” a dog, de angolul mégis a GREAT DANE (NAGY DÁN) elnevezés terjedt el. Kitenyésztésének, nemesítésének fő célja a medvevadászatra való alkalmasság volt. Nagy teste ellenére egy jámbor, érzékeny kutya. Nagyon könnyen kezelhető és gyorsan tanuló fajta. Hatalmas lelke van, igyekszik mindig a gazda kedvében járni. Kissé makacs, ha épp nincs kedve dolgozni, akkor bizony bármit tehetünk vele, maximum annyit érhetünk el, hogy megbántjuk. Ilyenkor ki kell engesztelni a kutyát, mert tudja, hogy vele most rosszat tettek.  Jámborsága ellenére, nagyon jó házőrző. Idegenekkel szemben tartózkodó, rájuk ugat, morog. Viszont ha a gazdája beenged valakit, akkor máris tudja, hogy barát. Tekintélyét azonban főleg nagy testével vívja ki, nem szükséges morognia ahhoz, hogy komolyan vegyék. Hatalmas termete miatt sajnos nem élnek sokáig, átlag életkoruk csupán 8-10 év. Nevelésénél –mint minden más fajtánál– nagyon sok türelemre van szükség, itt azonban egy akadályozó tényező lehet még a kutya nagy ereje, ami –főleg eleinte– erős, biztos kezet igényel. Sima szőrzete miatt meleg kutyaházat követel. Természetesen nyáron is figyelnünk kell a magas hőmérséklet miatt, ilyenkor biztosítsunk neki egy olyan árnyékos helyet, ahol nyugodtan hűsölhet. Foglalkozzunk vele sokat, beszéljünk hozzá, kezeljük családtagként és egy igazi társra lelünk benne! Ő az a fajta, aki csak annyit mozog, amennyit a gazdi. Bamba nézésével, megjelenésével, a gazda iránti tiszteletével és szeretetével belopja magát az emberek szívébe.


Német juhászkutya

Hamarosan...